ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΒΗΜΟΘΥΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄

 ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΒΗΜΟΘΥΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄ 
«Εικόνες της Παναγίας στο Βυζαντινό Μουσείο. Ναοί και απεικονίσεις της στην τέχνη της Κύπρου», 
31 Μαρτίου - 30 Σεπτεμβρίου 2009

To απόγευμα της Τρίτης 31 Μαρτίου 2009 έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης «Εικόνες της Παναγίας στο Βυζαντινό Μουσείο. Ναοί και απεικονίσεις της στην τέχνη της Κύπρου», στην νέα Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ από την Α.Μ Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ Χρυσόστομο Β΄ στην παρουσία του Προέδρου του ΚΟΤ, κ. Πάνου Εγγλέζου που απεύθυνε χαιρετισμό. 

         Στην έκθεση, προϊόν συνεργασίας του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και του Κυπριακού Τουρισμού, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Βημόθυρο του ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ από το χωριό Πηγή Αμμοχώστου που επαναπατρίσθηκε πρόσφατα από τη Γερμανία μετά από την επιτυχή έκβαση δικαστικού αγώνα κατά των ιδιωτών (Εκκλησία Τρινιταριανών) που το κρατούσαν στο Μόναχο μετά από αγορά του από τον Τούρκο Αρχαιοκάπηλο Aydin Dikmen (Στο Βυζαντινό Μουσείο μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική έκθεση για την αρχαιοκαπηλία στην κατεχόμενη Κύπρο και τα έργα από τον Τούρκο Aydin Dikmen που φέρει τον τίτλο "Όμηροι στη Γερμανία"). Το Βημόθυρο χρονολογείται στον 18ο αιώνα και απεικονίζει τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και έγινε από ζωγράφο της Σχολής Αγίου Ηρακλειδίου.

         Κατά τη ξενάγηση των επισήμων και του κόσμου από τον Βυζαντινολόγο δρα. Ιωάννη Ηλιάδη, Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και επιμελητή της έκθεσης, παρουσιάστηκαν οι διάφοροι εικονογραφικοί τύποι της Θεοτόκου, τόσο οι καθαρά βυζαντινοί, όπως η Παναγία Οδηγήτρια, Γλυκοφιλούσα, Ελεούσα, Κυκκώτισσα, Δεόμενη, Ρόδον το Αμάραντον κ.ά. όσο και εκείνοι που είναι έντονα επηρεασμένοι από τη Δύση, όπως οι εικόνες των Madonneri με την Παναγία Παρηγορήτρια-Madre della Consolazione και οι εικόνες ιδιωτικής ευλάβειας, όπως η Παναγία που κρατά τον Εσταυρωμένο. Παρουσιάστηκαν επίσης εικόνες θαυματουργικές - αφιερωματικές που χαρακτηρίζονται με την απεικόνιση δωρητών στο κάτω μέρος των εικόνων που συνδέονται με θαύματα, όπως λόγου χάρη η Παναγία δεόμενη με την επωνυμία Αχειροποίητος και η Ένθρονη Βρεφοκρατούσα από το ναό Παναγίας Χρυσαλινιώτισσας στη Λευκωσία που αφιερώνεται στη μνήμη νεκρής κοπέλας από την οικογένειά της.
      Μια επιλογή φωτογραφιών από ναούς της Παναγίας στην Κύπρο παρουσιάζεται στο τέταρτο τμήμα της έκθεσης και παρουσιάζει δειγματοληπτικά εκκλησίες και μοναστήρια που κτίστηκαν και αφιερώθηκαν στη Θεοτόκο. Τα επίθετα της Θεοτόκου, όπως διαφαίνεται και από τις επωνυμίες των ναών της Θεοτόκου λ.χ. Μαχαιριώτισσα, Κυκκώτισσα, Τρικουκκιώτισσα, Χρυσορροϊάτισσα, Τροοδίτισσα, Αρακιώτισσα, Ποδύθου, Χρυσοκουρδαλιώτισσα, Χρυσελεούσα κ.ά. είναι πολλά και οφείλονται στη μεγάλη πίστη του λαού μας που δημιούργησε μεγάλο αριθμό παραδόσεων αποδεικνύοντας την αγάπη την Μητέρας του Θεανθρώπου για την Κύπρο και την ανταπόδοση των Κυπρίων. 
      Τα εγκαίνια της έκθεσης για την Παναγία επισκέφθηκε πλήθος κόσμου, που είχε την ευκαιρία να πάρει δωρεάν ως ενθύμιο από την επίσκεψή του στην έκθεση, τον 48σέλιδο Οδηγό της Έκθεσης και τον Οδηγό Θρησκευτικού Τουρισμού, έκδοση του ΚΟΤ. Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης οι παρευρισκομένοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα εκθέματα και να λύσουν ερωτηματικά σχετικά με την εικονογραφία της Θεοτόκου και να ενημερωθούν σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια του Βυζαντινού Μουσείου Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

       Η έκθεση αυτή θα είναι ανοικτή για το κοινό από 31 Μαρτίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2009 χρονική περίοδο κατά την οποία τελούνται από την Ορθόδοξη Εκκλησία οι μεγαλύτερες εορτές που σχετίζονται με τη Θεοτόκο, όπως το Γενέσιον της Παναγίας, ο Ευαγγελισμός, τα Πάθη του Κύριου και η Κοίμηση της Θεοτόκου. 
     Την ίδια μέρα στις 0730 μμ στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στο πλαίσιο των εορτασμών των εθνικών επετείων 25ης Μαρτίου 1821 και 1ης Απριλίου 1955, ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών καθηγητής κ. Σβολόπουλος ανέπτύξε το θέμα «Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ως Ευρωπαίος διπλωμάτης και πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος». Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία «Λέανδρος Σίταρος» της Πνευματικής Στέγης Λευκωσίας υπό τη διεύθυνση της κ. Μάρως Σκορδή και δεξίωση στην Αίθουσα Υποδοχής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε σε προβολή έργα της Πινακοθήκης το Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τον απελευθερωτικό άγώνα του 1955.