2009

Ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά

  • Δημοσιεύματα

Για πρώτη φορά στη Κύπρο γίνεται ψηφιοποίηση τεχνουργημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα κοσμήματα της Αφροδίτης, οι θρησκευτικές εικόνες και τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς.

Περιγραφή εικόνας Αγίου Νικολάου του Βυζαντινού Μουσείου από το Αρεδιού

  • Δημοσιεύματα

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009 παραδόθηκε στον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα από τον Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ αντίγραφο της εικόνας του Αγίου Νικολάου από το ναό της Παναγίας στο Αρεδιού. Η εικόνα αυτή χρονολογείται γύρω στο 1400 και εκτίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο  του Ιδρύματος.  Ο Πανιερώτατος παραλαμβάνοντας το αντίγραφο εξέφρασε τις ευχαριστίες του και ανέφερε ότι θα τοποθετήσει το πιστό αντίγραφο στο εικονοστάσιο του Ιερού Ναού της Παναγίας στο Αρεδιού από όπου προέρχεται η παλαιά εικόνα.

Σάλος στο Μόναχο για κυπριακά κειμήλια

  • Δημοσιεύματα

ΚΑΤΑ περίεργο και μυστηριώδη τρόπο εξαφανίστηκαν από τις αποθήκες της Αστυνομίας του Μονάχου φυλασσόμενα κειμήλια που σύλησε ο διαβόητος Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν από διάφορες εκκλησίες στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες του “Φ”, πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι από το χώρο φύλαξης των κειμηλίων (εικόνες, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες) απουσιάζουν ορισμένα από αυτά. Οι αρμόδιοι της Αστυνομίας ανέφεραν ότι θα ερευνήσουν την υπόθεση. Το ενδεχόμενο τα κειμήλια να μεταφέρθηκαν σε εργαστήριο συντήρησης πρέπει μάλλον να αποκλειστεί, γιατί σε τέτοια περίπτωση θα ήταν σε γνώση της Αστυνομίας. Κατά μία άλλη εκδοχή ενδέχεται τα αντικείμενα, που λείπουν από τις αποθήκες του Μονάχου, να μην είναι κυπριακά, αλλά άλλης προέλευσης, τα οποία επίσης είχαν κατασχεθεί από την Αστυνομία στο διαμέρισμα του Ντικμέν.

Διεθνής κατακραυγή για την καταστροφή

  • Δημοσιεύματα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ της απήχησης που είχε η φωτογραφική έκθεση "Η τουρκοκρατούμενη Κύπρος - Οι λεηλατημένοι θησαυροί" στο Ρίμινι, είναι η ανταπόκριση των επισκεπτών και το ενδιαφέρον που επέδειξαν για την καταστροφή στα κατεχόμενα. Την έκθεση διοργάνωσε μεταξύ 23-29 Αυγούστου το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, με την ευκαιρία της επανεξέτασης της υπόθεσης Ντικμέν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μονάχου της Βαυαρίας στη Γερμανία, τον περασμένο Μάρτιο.

Appeal to Munich

  • Δημοσιεύματα

Petition asks police to return religious treasures stolen from turkish occupied North Cyprus

Φωτογραφική Έκθεση "Η τουρκοκρατούμενη Κύπρος στην Ιταλία. Οι λεηλατημένοι θησαυροί"

  • Δημοσιεύματα

Η ετήσια εκδήλωση περιλαμβάνει συνόδους, διαλόγους έκθεσης, μουσική και θεάματα.

«Η τουρκοκρατούμενη Κύπρος. Οι λεηλατημένοι θησαυροί»

  • Δημοσιεύματα

Η όλη εκδήλωση, η οποία δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, από όλα τα μήκη και τα πλάτη τόσο της Ιταλίας όσο και της Ευρώπης γενικότερα, περιλαμβάνει συνόδους, διαλόγους, εκθέσεις, μουσική και θεάματα, κλείνει φέτος 30 χρόνια παρουσίας και φέρει τον τίτλο «Η γνώση είναι πάντα ένα γεγονός» (La conoscenza è sempre un avvenimento).

Ζητούμε Επιστροφή

  • Δημοσιεύματα

Ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικός θησαυρός που κατασχέθηκε από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν, βρίσκεται στα υπόγεια της Γερμανικής αστυνομιάς...

Στο Ριμίνι για τους κλεμμένους θησαυρούς μας

  • Δημοσιεύματα

Φωτογραφική έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ για τη λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Συνάντηση του Ρίμινι στην Ιταλία που θα γίνει μεταξύ 23-29 Αυγούστου.

Εικόνες της Παναγίας

  • Δημοσιεύματα

ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ έκθεση από κάθε άποψη παρουσιάζεται στο Βυζαντινό Μουσείο Λευκωσίας με τίτλο "Εικόνες της Παναγίας στο Βυζαντινό Μουσείο. Ναοί και απεικονίσεις της στην τέχνη της Κύπρου". Την έκθεση επιμελήθηκε ο δρ Ιωάννης Ηλιάδης, διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου.