2006

Ο ένδοξός μας Βυζαντινισμός

  • Δημοσιεύματα

Το Βυζαντινό Μουσείο λειτουργεί από το 1982 και παρουσιάζει την πλουσιότερη και αντιπροσωπευτικότερη συλλογή έργων βυζαντινής τέχνης, με προέλευση την Κύπρο. Η συλλογή έχει ως πυρήνα 48 εικόνες, που προέρχονται από ναούς απ' όλην την Κύπρο και από το Συνοδικό του ναού της Παναγίας Φανερωμένης, το οποίο προοριζόταν να φιλοξενήσει αρχικά το Παγκύπριο Βυζαντινό Μουσείο.

Χρώμα και σχήμα στο Αγ. Νικόλαο

  • Δημοσιεύματα

Σε ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες για τη συντήρηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και για ανάδειξη του μεγέθους της καταστροφής των πολιτιστικών μας θησαυρών στα κατεχόμενα, προβαίνει το Βυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών, το Μουσείο συμμετέχει στην έκθεση «O Άγιος Νικόλαος, αριστουργήματα της τέχνης σε Ανατολή και Δύση», που διοργανώνεται στο Μπάρι της Ιταλίας (6.12.06 - 06.05.07)

Η τύχη τους στα χέρια των Γερμανών

  • Δημοσιεύματα

Tον Οκτώβριο του 1997 στήθηκε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ανεύρεσης κλεμμένων έργων τέχνης. Εκατοντάδες έργα βρέθηκαν από την Αστυνομία του Μονάχου στο διαμέρισμα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν, μεταξύ των οποίων και μερικές εκατοντάδες κυπριακά έργα από τα κατεχόμενα.

“Άγιος Νικόλαος, αριστουργήματα της τέχνης σε Ανατολή και Δύση”

  • Δημοσιεύματα

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2006 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού στη Ρώμη δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση της έκθεσης “Άγιος Νικόλαος, αριστουργήματα της τέχνης σε Ανατολή και Δύση”, η οποία θα εγκαινιασθεί την προσεχή Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2006.

Διεθνή έκθεση αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο

  • Δημοσιεύματα

Το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ θα συμμετάσχει στη μεγάλη διεθνή έκθεση αφιερωμένη στον άγιο Νικόλαο που διοργανώνεται στο Μπάρι της Ιταλίας από 6 Δεκεμβρίου 2006 μέχρι 6 Μαΐου 2007. H έκθεση διοργανώνεται από το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού, την περιφερειακή διοίκηση Απουλίας και το Δήμο της Βάρης σε συνεργασία με το πρακτορείο Arthemisia.

Διαλέξεις για την κλοπή και καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου,

  • Δημοσιεύματα

Tην Παρασκευή 24.11.2006 πραγματοποιήθηκε στο Ταλλίν, πρωτεύουσα της Εσθονίας, εκδήλωση για την Κύπρο με μικρή φωτογραφική έκθεση και διαλέξεις με θέμα την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Κύπρου. Στις διαλέξεις τονίστηκαν οι προσπάθειες που γίνονται για διάσωση και επαναπατρισμό των θησαυρών αυτών τόσο εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης όσο και της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Στον... ΟΗΕ η πολιτιστική κληρονομιά

  • Δημοσιεύματα

ΗΠΑ.- Η Ελλάδα κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, για την επιστροφή πολιτιστικού πλούτου στις χώρες προέλευσής τους. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, παρουσίασε στους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σχέδιο, που φέρει τον τίτλο: «Επιστροφή ή αποκατάσταση πολιτιστικής ιδιοκτησίας στις χώρες προέλευσής της». Το εν λόγω σχέδιο ψηφίσματος αναμένεται να ψηφιστεί τις προσεχείς ημέρες και να συγκηδευμονευθεί από περισσότερα των 80 κρατών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού.

Επιχείρηση αφανισμού

  • Δημοσιεύματα
Εξαφανίζουν κάθε ελληνορθόδοξο στοιχείο στα κατεχόμενα
Ο κατοχικός στρατός μετέτρεψε 500 εκκλησίες και μοναστήρια μας σε τεμένη και σε αποθήκες οπλισμού.
Τι αποκαλύπτει έκθεση της ΚΥΠ.

Εξαφανίζουν κάθε ελληνορθόδοξο στοιχείο στα κατεχόμενα

Ο κατοχικός στρατός μετέτρεψε 500 εκκλησίες και μοναστήρια μας σε τεμένη και σε αποθήκες οπλισμού.

Τι αποκαλύπτει έκθεση της ΚΥΠ.

Η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

  • Δημοσιεύματα

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Καταναγκαστική φυγή-διωγμοί και προσφυγοποίηση στην Ευρώπη του 20ού αιώνα» στο κτίριο Kronprinzenpalais στην καρδιά του Βερολίνου, πραγματοποιήθηκε στις 26/10/2006 εκδήλωση με διαλέξεις με θέμα την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές και τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Κύπρου για διάσωση και επαναπατρισμό των θησαυρών αυτών.

Η λεηλασία στα κατεχόμενα σ’ εκδήλωση στο Βερολίνο

  • Δημοσιεύματα

ΣΤΑ πλαίσια της έκθεσης «Καταναγκαστική φυγή διωγμοί και προσφυγοποίηση στην Ευρώπη του 20ού αιώνα», στο κτίριο Kronprinzenpalais στο κεντρικό Βερολίνο, πραγματοποιήθηκε, στις 26/10/2006, εκδήλωση με θέμα την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές και τις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Κύπρου για διάσωση και επαναπατρισμό των θησαυρών αυτών.