2010
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ “ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟΝ ΜΥΘΟ”
- Δημοσιεύματα
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ “ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟΝ ΜΥΘΟ” ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (17.12.2010 - 13.02.2011). Η έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου προσπαθεί να αναδείξει κάποιες από τις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας και της δράσης της Δούκισσας της Πλακεντίας στην Ελλάδα, Sophie Barbé de Marbois, Duchesse de Plaisance (1785-1854). Το Βυζαντινό Μουσείο και η Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄συμμετέχει στην έκθεση με τον πίνακα του Pierre Bonirote (1811-1891) Άποψη της Αθήνας με την Ακρόπολη (Π. 150), που χρονολογείται γύρω στο 1840.
Σύστημα Ακουστικής Ξενάγησης
- Δημοσιεύματα
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
- Δημοσιεύματα
Η Ένωση Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κατεχόμενος Δήμος Κερύνειας, το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου και το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ διοργανώνουν στην Ένωση Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 17 μέχρι 27 Νοεμβρίου 2011 από κοινού έκθεση φωτογραφιών με θέμα τον πολιτισμό και το περιβάλλον της επαρχίας Κερύνειας.
Προώθηση των πολιτιστικών αξιών μέσω της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς
- Δημοσιεύματα
Η Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κατεχόμενος Δήμος Κερύνειας σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου και το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ διοργανώνουν από κοινού διάσκεψη για την “Προώθηση των πολιτιστικών αξιών μέσω της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς”. Το συνέδριο θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, από τις 15:30 έως 17:30, στο κτίριο της Επιτροπής των Περιφερειών. Στόχος της διάσκεψης είναι να τονισθεί η σημασία και η ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Έκθεση για τα 50 χρόνια Εικαστικής Δημιουργίας - Συμμετοχή της Πινακοθήκης του Ιδρύματος με έργα από τη συλλογή της.
- Δημοσιεύματα
Έκθεση για τα τελευταία 50 χρόνια Εικαστικής Δημιουργίας στην Κύπρο - Συμμετοχή της Πινακοθήκης του Ιδρύματος με δεκαέξι έργα από τη συλλογή της.
Πρόκειται για μεγάλη, παγκύπρια έκθεση του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ.) που είναι αφιερωμένη στα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίζεται σε δύο μέρη και παρουσιάζεται σε δύο ξεχωριστούς εκθεσιακούς χώρους. Η πρώτη ενότητα με τίτλο "Κύπρος 1950-1973" διοργανώνεται στην Αίθουσα Καστελλιώτισσα στη Λευκωσία 8-30 Οκτωβρίου 2010 και η δεύτερη ενότητα με τίτλο "1974- Ορόσημο στην πολιτική και στην τέχνη" διοργανώνεται στην Πύλη της Αμμοχώστου στη Λευκωσία (6-30 Οκτωβρίου 2010). Στην πρώτη η Πινακοθήκη του Ιδρύματος συμμετέχει με δέκα έργα και στη δεύτερη συμμετεχει με δέκα.
Δικαστική απόφαση στο Μόναχο για επαναπατρισμό κυπριακών θησαυρών
- Δημοσιεύματα
Δικαστική απόφαση στο Μόναχο για επαναπατρισμό κυπριακών θησαυρών: Το Δικαστήριο του Μονάχου δικαίωσε την Εκκλησία της Κύπρου στην αστική αγωγή της κατά του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Aydin Dikmen, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν το 1997 οι εκκλησιαστικοί θησαυροί, μετά από έφοδο της Ιντερπόλ και της Γερμανικής Αστυνομίας σε διαμερίσματά του στη γερμανική πόλη. Η εκδίκαση της αγωγής άρχισε τον Απρίλιο του 2009. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε προχθές (23.9.010), ότι η Εκκλησία της Κύπρου πέτυχε να τεκμηριώσει την κυπριακή προέλευση των θησαυρών με βάση τεχνοτροπικά στοιχεία και ως εκ τούτου οι Γερμανικές Αρχές πρέπει να της τα επιστρέψουν.
Διεθνής ημέρα Τουρισμού 2010 - Ελεύθερη είσοδος και ξεναγήσεις στο Βυζαντινό Μουσείο
- Δημοσιεύματα
Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας διοργανώνει εκδηλώσεις το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Τουρισμού στις οποίες λαμβάνει μέρος και το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄. Το Μουσείο θα είναι ανοικτό με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και με παρατεταμένο ωράριο μέχρι τις 17.00'.
«Διωγμοί, εκτοπισμοί και εθνικές εκκαθαρίσεις και ο ρόλος των εκθεσιακών συλλογών»
- Δημοσιεύματα
Tο τριήμερο από 16 έως 18 Σεπτεμβρίου 2010 διεξήχθη το Θ΄ Διεθνές Συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Ιστορικών Μουσείων στο Γερμανικό Ιστορικό Μουσείο (DHM) στην καρδιά του Βερολίνου και είχε ως θέμα του Συμποσίου τους «Διωγμούς, εκτοπισμούς και τις εθνικές εκκαθαρίσεις και το ρόλο των εκθεσιακών συλλογών». Ειδικό θέμα του Συμποσίου αποτέλεσε η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και η αρχαιοκαπηλία, ως αποτέλεσμα του εκτοπισμού των Κυπρίων από τις εστίες τους. οι βυζαντινολόγοι δρ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, διευθυντής του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου και δρ. Ιωάννης Ηλιάδης,διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, οι οποίοι παρουσίασαν τις ενέργειες που επιτελούν πολιτιστικά Ιδρύματα της Κύπρου σχετικά με το θέμα.
Προσωρινός δανεισμός της εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ανάμεσα στις αγίες Ευδοκία και Μαρίνα στην κοινότητα Πλατανιστάσας
- Δημοσιεύματα
Η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ανάμεσα στις αγίες Ευδοκία και Μαρίνα που επαναπατρίσθηκε από το εξωτερικό το 1999 εκτέθηκε προσωρινά για προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Πλατανιστάσα: Με ειδική άδεια της Διεύθυνσης του Ιδρύματος η εικόνα μεταφέρθηκε από 4 έως 7 Σεπτεμβρίου στην κοινότητα Πλατανιστάσας. Έγινε λιτάνευση της εικόνας την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Συνέδριο στην Κρήτη "Οι Τέχνες και τα Γράμματα στην Κύπρο” - αφιέρωμα για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας
- Δημοσιεύματα
Το αφιέρωμα, που διοργανώθηκε στο νομό Χανίων της Κρήτης (5-8 Αυγούστου 2010) από τους: Εταιρεία Κρητικών Σπουδών - Ίδρυμα Καψωμένου, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την Επιθεώρηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Χανίων, εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων από την Ελλάδα και την Κύπρο έδωσαν το "παρών" τους ανιχνεύοντας τον πολιτιστικό πλούτο της Κύπρου, αλλά και τις σχέσεις του με την Ελλάδα και ειδικότερα την Κρήτη. Ανάμεσα στα θέματα που παρουσιάστηκαν, ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος, δρ. Ιωάννης Ηλιάδης, μίλησε για τη βυζαντινή καλλιτεχνική δημιουργία της Κύπρου και το ρόλο του Μουσείου ως θεματοφύλακα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
Πολιτιστικό Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄
Σχεδιασμός και Φιλοξενία @ LogosNet