Παρουσίαση της Ιστοσελίδας

Η νέα πλήρως ανανεωμένη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ θα παρουσιαστεί, στις 11 π.μ. στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' την Τρίτη 18 Μαΐου 2010, Διεθνή ημέρα Μουσείων. Πρόκειται για μια μέρα σημαδιακή για το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' αφού για πρώτη φορά οι ψηφιοποιημένοι θησαυροί του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης καθώς επίσης και ο ηλεκτρονικός κατάλογος της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος παρουσιάζονται στο διαδίκτυο για τους ερευνητές, επισκέπτες, μαθητές και γενικά σε όλο τον κόσμο. Το Ίδρυμα μέσα από τη νέα δυναμική του ιστοσελίδα στον κυβερνοχώρο ενδυναμώνει την παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας  και είναι έτοιμο να ενταχθεί στη νέα πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων την EUROPEANA , ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
Σκοπός της νέας ιστοσελίδας είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με το πολυσχιδές έργο που επιτελείται στο Πολιτιστικό Κέντρο, δίδοντας την ευκαιρία στο κοινό της Κύπρου αλλά και του εξωτερικού να επικοινωνήσουν, να πληροφορηθούν και να ενημερωθούν γενικότερα.

Στην ιστοσελίδα παρουσιάζονται πέντε βασικές ενότητες: το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με γενικές πληροφορίες, οπτικοακουστικό υλικό και φωτογραφίες Αρχείου, ακολουθούν οι δύο ενότητες του Μουσείου: το Βυζαντινό Μουσείο και  η Πινακοθήκη που εκτός από την εικονική ξενάγηση στους χώρους τους, την παρουσίαση ολόκληρης της φωτογραφικής έκθεσης «Όμηροι στη Γερμανία» καιτην ανάλυση των Συλλογών τους παρουσιάζουν για πρώτη φορά τον κατάλογο όλων των έργων των συλλογών τους εκτεθειμένων και μη συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διαφύλαξή τους αλλά και στην πρόσβαση στο υλικό από τους ερευνητές σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της google σήμερα και της europeana σε επόμενο στάδιο. Η ενότητα της βιβλιοθήκης παρουσίαζει τις Συλλογές της και τον ηλεκτρονικό κατάλογο μιας από τις συλλογές της που είναι συνδεδεμένη με την Κεντρική Βιβλιοθήκη Κύπρου. Μια εξίσου σημαντική ενότητα αφορά στα δημοσιεύματα των τελευταίων ετών αναφορικά με τις δράσεις του Ιδρύματος στην Κύπρο και το εξωτερικό από το 2004 μέχρι σήμερα.

Η τελευταία ενότητα αφορά το ηλεκτρονικό πωλητήριο του Πολιτιστικού Κέντρου όπου οι εκδόσεις του Κέντρου μπορούν να πωληθούν ηλεκτρονικά.

Η νέα ιστοσελίδα είναι προϊόν της άριστης συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και της εταιρείας Logosnet Technologies που δημιούργησε την ιστοσελίδα με ένα σύγχρονο και άρτιο σχεδιασμό, προσιτό και στον πιο άπειρο τεχνολογικά επισκέπτη της, με ένα αριθμό σελίδων που υπερβαίνει τις δυόμισι χιλιάδες .

Ημερίδα Συντήρησης

Στις 19.30 της 18ης Μαΐου 2010 – Διεθνής ημέρα Μουσείων, στην Αίθουσα Τελετών του Πολιτιστικού Κέντρου θα λάβει χώραν η ημερίδα Κύπρος και Ιταλία – Συντήρηση βυζαντινών έργων τέχνης. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο ιταλός πρέσβης κ. Μπαστιανέλλι, ο οποίος θα εξαγγείλει την συντήρηση της εικόνας της Παναγίας με Καρμηλίτες μοναχούς του Βυζαντινού Μουσείου που προέρχεται από το ναό Αγίου Κασσιανού στη Λευκωσία και χρονολογείται στο β΄ μισό του 13ου αιώνα. Η εικόνα θα συντηρηθεί εξολοκλήρου με έξοδα της Ιταλικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των εορτασμών για τα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βασικοί ομιλητές στην ημερίδα είναι οι ιταλίδες συντηρήτριες του Ανώτατου Ινστιτούτου για τη Συντήρηση του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού κ. Provinciali και κ. Mora οι οποίες θα μιλήσουν για τη συντήρηση της εικόνας του Αγίου Νικολάου της Στέγης που συντηρήθηκε πέρσι στη Ρώμη και τρόπους αποκατάστασης της εικόνας της Παναγίας με τους Καρμηλίτες δωρητές.

Στην στρογγυλή τράπεζα που θα ακολουθήσει θα μιλήσουν Κύπριοι συντηρητές για θέματα συντήρησης όπως ο κ. Χρίστος Καρής του Εργαστηρίου της Μονής Κύκκου, ο Πατέρας Δημοσθένης Δημοσθένους του Εργαστηρίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, η κ. Άντρη Μελή του Τμήματος Αρχαιοτήτων και ο κ. Σοφοκλής Σοφοκλέους του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σκοπός της όλης εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της επιστήμης της Συντήρησης και τρόποι συνεργασίας με την Ιταλία. Η εκδήλωση συμπεριλαμβάνεται στον Ιταλικό Πολιτιστικό μήνα.

Με το πέρας της εκδήλωσης θα γίνει ξενάγηση στο Βυζαντινό Μουσείο από το Διευθυντή του Μουσείου δρα Ιωάννη Ηλιάδη.