«Κύπρος και Ιταλία στην εποχή του Βυζαντίου – Ιστορικές και καλλιτεχνικές μαρτυρίες της Λατινοκρατίας στην Κύπρο (1191-1571)

Έκθεση

«Κύπρος και Ιταλία στην εποχή του Βυζαντίου –

Ιστορικές και καλλιτεχνικές μαρτυρίες της Λατινοκρατίας στην Κύπρο (1191-1571)

(1 Ιουνίου – 30 Νοεμβρίου 2010)

Διοργανωτές: Βυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ - Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού - Ιταλική πρεσβεία

Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια του Ιταλικού Πολιτιστικού μήνα με την ευκαιρία της επισκέψεως του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ  στην Κύπρο 4-6 Ιουνίου 2010 και είναι αφιερωμένη στα πενηντάχροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας (1960-2010). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσουν η Α.Ε. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας και η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, την ερχόμενηΤρίτη, 1η Ιουνίου 2010, στις 7:30 μ.μ. στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Πρόεδρος του Κ.Ο.Τ., κ. Αλέκος Ορουντιώτης και ο Πρέσβης της Ιταλίας, κ. Alfredo Bastianelli και το λιτό πρόγραμμα των εγκαινίων θα διανθίσει με βυζαντινούς ύμνους ο Χορός Ιεροψαλτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου ”Ο άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός”. Ύστερα από τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνει ξενάγηση από το Διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου, δρα Ιωάννη Ηλιάδη.

Η έκθεση σκοπό έχει να φωτίσει μια σημαντική ιστορική περίοδο του τόπου ήταν στενά συνδεδεμένος με τη Δύση: τονίζονται ιδιαίτερα οι σχέσεις την Κύπρου με την Ιταλία, το Βατικανό και ευρύτερα το Ρωμαιοκαθολικό κόσμο της Ευρώπης, τις αλληλεπιδράσεις στην τέχνη που αναπτύχθηκαν κατά τους τέσσερις αιώνες της Λατινοκρατίας στην Κύπρο (Φραγκοκρατία 1191-1489 και Βενετοκρατία 1489-1571), παρουσιάζοντας τις ομοιότητες και τις κοινές αποδοχές. Στην Κύπρο της Λατινοκρατίας δύο διαφορετικοί κόσμοι, το Βυζάντιο και η Δύση, έζησαν μαζί και ο πολιτιστικός συγκρητισμός (acculturation) που αναπόφευκτα επήλθε, είναι κομμάτι του πλούτου που παρουσιάζει σήμερα ο τόπος μας και τον κάνει να ξεχωρίζει.

Μέσα από τα έργα της έκθεσης παρουσιάζονται οι τεχνοτροπικές και οι εικονογραφικές συγκλίσεις της βυζαντινής τέχνης της Κύπρου με τη μεσαιωνική τέχνη της δύσης (γοτθικός ρυθμός) μέχρι την Αναγέννηση που είχε ως αφετηρία τις πόλεις-κράτη της ιταλικής χερσονήσου. Δειλά στην αρχή και πιο έντονα αργότερα οι επιδράσεις από την Ιταλία κορυφώθηκαν κατά τη Βενετοκρατία (1489-1571) με την ανάπτυξη της κυπροαναγεννησιακής τεχνοτροπίας, μιας τεχνοτροπίας, που ξεχωρίζει για την ποιότητά της, τις σωματικές αναλογίες των εικονιζόμενων μορφών, τα χρώματα, την απόδοση ορθής προοπτικής και την εισαγωγή έντονα δυτικών στοιχείων, τα οποία συμβαδίζουν με εικονογραφικούς τύπους καθαρά βυζαντινούς.

Σε ενημερωτικούς πίνακες της έκθεσης παρουσιάζονται οι αλληλεπιδράσεις στην τέχνη, το μαρτύριο του Μαρκαντώνιου Βραγαδίνου, του τελευταίου Βενετού υπερασπιστή της Αμμοχώστου από τους Οθωμανούς, καθώς επίσης η αναρρίχηση στο θρόνο του Βατικανού του Κλήμη Η΄, ενός Πάπα κυπριακής καταγωγής. Εκτός από εικόνες η έκθεση παρουσιάζει νομίσματα, έργα μεταλλοτεχνίας και αργυρο-χρυσοχοΐας,  έργα από ελεφαντοστό και μεσαιωνικής εγχάρακτης κεραμικής.

Στην έκθεση αυτή, που αναμένεται να επισκεφθεί ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ', θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων εκθεμάτων η μεγάλων διαστάσεων (203 Χ 156 εκ.) εικόνα του αγίου Νικολάου της Στέγης του 13ου αιώνα που συντηρήθηκε τον περασμένο χρόνο στην Ιταλία και η  ιδίων διαστάσεων  εικόνα της Παναγίας ένθρονης με καρμηλίτες μοναχούς της ίδιας εποχής, τεχνικής, διαστάσεων και τεχνοτροπίας, της οποίας τη συντήρηση αναλαμβάνει με το πέρας της έκθεσης η Ιταλική κυβέρνηση στο κρατικό Ινστιτούτο Συντήρησης στη Ρώμη. Η εικόνα της ένθρονης Παναγίας είναι η μοναδική που φέρει επιγραφές στα λατινικά και δείχνει έμπρακτα την παρουσία των Λατίνων στο νησί μας.  Σε ειδικό τμήμα της έκθεσης παρουσιάζονται σε πίνακες τα διάφορα στάδια της συντήρησης της εικόνας του αγίου Νικολάου της Στέγης που ετοιμάστηκαν από το κρατικό Ανώτατο Ινστιτούτο Συντήρησης και Αποκατάστασης της Ρώμης ειδικά για την έκθεση αυτή.

 

IKO-60-web.jpg Iko-121-web.jpg Papa Ippolito Aldobrandini-web.jpg Iko-083-web.jpg Iko-0569-web.jpg Iko-0580-web.jpg
- Εκθέματα -

 

   ITALIAN MONTH_Page_2.jpg  ITALIAN MONTH_Page_3.jpg