Συμμετοχή της Πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄σε έκθεση χαρακτικής αφιερωμένης στα πενήντα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ συμμετέχει στην έκθεση χαρακτικής «Τα πενήντα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας χαραγμένα από τους Κύπριους» με πέντε έργα του Κύπριου χαράκτη Κώστα Αβερκίου: Το ξενύκτι (1975) ΠΙΑΜ. 443, το βοσκόπουλο (1972) (ΠΙΑΜ.444), Χωρίς σπίτι, (1975) (ΠΙΑΜ.448), Το Φικάρδου (1975) (ΠΙΑΜ. 449), Ο σοφός γέροντας (1975) (ΠΙΑΜ.450). 

Η έκθεση, αφιερωμένη στα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικεντρώνεται στην περίοδο της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, παρουσιάζοντας τις ολέθριες συνέπειές της μέσα από τα μάτια των Κύπριων δημιουργών. Η έκθεση εγκαινιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου και θα παρουσιασθεί στη συνέχεια στην Πάτρα (15 /9-16/10) και στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (18/10-6/11). Στη Λευκωσία η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Κτήριο Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας στις 19 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2010. Διοργανωτές της έκθεσης είναι το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών (ΕΚΑΤΕ) Κύπρου και το Μουσείο Χαρακτικής του Χαμπή Τσαγγάρη με τη στήριξη των Πολιτιστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας.

 448 (94 eswt 1) Hwris spiti-Averkiou leptom.jpg

Έκθεση κυπριακής χαρακτικής στο Λονδίνο

 

Μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός με προεκτάσεις στα βιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τα 50 χρόνια της, με επίκεντρο την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, με τις ολέθριες συνέπειες της, θεωρείται η έκθεση χαρακτικής που άνοιξε την περασμένη Δευτέρα στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει παρατηρηθεί ανάμεσα σε Αγγλους και άλλους ξένους ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών για την έκθεση που διοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Τμήμα της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών (ΕΚΑΤΕ) Κύπρου και το Μουσείο Χαρακτικής του Χαμπή Τσαγγάρη, με επιμελήτρια την Τόνια Λοϊζου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που φέρει τον γενικό τίτλο "50 Χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας Χαραγμένα από Κυπρίους" και η οποία θα παραμείνει ανοικτή για ακόμη μία εβδομάδα, έγιναν με κατάμεστη τη μεγάλη αίθουσα του Ελληνικού Κέντρου με ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία διπλωματών χωρών μελών της ΕΕ.

Στην εισαγωγική ομιλία της, η Πολιτιστική Σύμβουλος της Υπάτης Αρμοστείας Νίκη Κατσαούνη επεσήμανε τη σημασία της τέχνης στη ζωή των λαών και τη θέση που είχε από τα βάθη των αιώνων και έχει στην Κύπρο, σαν πολύ σημαντικό όπλο στον αγώνα της για επιβίωση και περαιτέρω ανάπτυξη.

Επίσης, εξήρε τον πλούτο της έκθεσης με τα 75 τόσα έργα 34 δημιουργών που απεικονίζουν διάφορες φάσεις της ζωής κατά την πεντηκονταετία από την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Η Πρόεδρος του ΕΚΑΤΕ Δάφνη Τριμικλινιώτη έδωσε μιαν εικόνα των εκθεμάτων, αναφερόμενη στον δεσμό τους με τις εμπειρίες των δημιουργών τους στις διάφορες φάσεις των 50 χρόνων της κυπριακής ανεξαρτησίας.

Ο Περικλής Ανδρέου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοντέας, καλωσόρισε τον χωριανό του, Χαμπή, επαινώντας το έργο του και διερμηνεύοντας τα αισθήματα χαράς και περηφάνιας όλων των Κοντεατών για τη μεγάλη προσφορά του.

Ο λαϊκός ποιητής Ιάκωβος Προδρόμου απάγγειλε στίχους του, αφιερωμένους στην εκδήλωση.

Ο κ. Τσαγγάρης έκαμε μια αναδρομή στην ιστορία της χαρακτικής ανά τον κόσμο και στην Κύπρο με λεπτομερέστερη αναφορά στην ανάπτυξη αυτού του τομέα της τέχνης μετά την ανεξαρτησία και ακόμη περισσότερο μετά την κυπριακή τραγωδία.

Η χαρακτική στην Κύπρο έχει απογειωθεί σε αριθμό καλλιτεχνών που ασχολούνται με αυτήν, σε ποιότητα έργων που έχει να παρουσιάσει και σε ποικιλία, ανέφερε.

 
Εφημερίδα Σημερινη, 17 Ιουλίου 2010, 18:28 EEST, Sigmalive/ΚΥΠΕ

http://www.sigmalive.com/news/culture/287486
 
 

 

Η κυπριακή χαρακτική ταξιδεύει σε Λονδίνο, Πάτρα, Αθήνα και Λευκωσία:                       

50 χρόνια χαραγμένα από Κύπριους

 

Τριάντα τέσσερις Κύπριοι χαράκτες συμμετέχουν στην έκθεση «50 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας χαραγμένα από τους Κύπριους», η οποία θα παρουσιαστεί στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου την ερχόμενη Δευτέρα. Τηλέμαχος Κάνθος, Χαμπής και Γιώργος Τσαγγάρης, Κώστας Αβερκίου, Χριστόφορος Σάββα, Κώστας Οικονόμου, Κατερίνα Ατταλίδου, Νίκος Κουρούσιης και άλλοι παλαιότεροι ή σύγχρονοι εικαστικοί / χαράκτες θα δώσουν μέσα από τα έργα τους το στίγμα της χαρακτικής τέχνης του τόπου στα 50 χρόνια σύστασης του κυπριακού κράτους.
Για την πραγματοποίηση της έκθεσης συνεργάστηκαν το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου και το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, με τη στήριξη των Πολιτιστικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η δρ Τώνια Λοΐζου.
Μετά το Λονδίνο, η έκθεση θα ταξιδέψει στην Πάτρα (15 /9-16/10) και στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (18/10-6/11). Στη Λευκωσία θα δούμε την έκθεση στο Κτήριο Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας τον Νοέμβριο, οπότε θα εγκαινιαστεί στις 19 του μήνα και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

 

Κωδικός άρθρου: 956714 , ΠΟΛΙΤΗΣ - 08/07/2010, Σελίδα: 48

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=956714&-V=archivearticles

 simerini 20 sept. 2010 sel.32.jpg