Δικαστική απόφαση στο Μόναχο για επαναπατρισμό κυπριακών θησαυρών

Δικαστική απόφαση στο Μόναχο για επαναπατρισμό κυπριακών θησαυρών:

Το Δικαστήριο του Μονάχου δικαίωσε την Εκκλησία της Κύπρου στην αστική αγωγή της κατά του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Aydin Dikmen, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν το 1997 οι εκκλησιαστικοί θησαυροί, μετά από έφοδο της Ιντερπόλ και της Γερμανικής Αστυνομίας σε διαμερίσματά του στη γερμανική πόλη. Η εκδίκαση της αγωγής άρχισε τον Απρίλιο του 2009. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε προχθές (23.9.010), ότι η Εκκλησία της Κύπρου πέτυχε να τεκμηριώσει την κυπριακή προέλευση των θησαυρών με βάση τεχνοτροπικά στοιχεία και ως εκ τούτου οι Γερμανικές Αρχές πρέπει να της τα επιστρέψουν.

   

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΚΛΕΜΜΕΝΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ - ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ

Απόφαση η οποία δικαιώνει πλήρως τις αξιώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εκκλησίας για την ανάκτηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων που ανευρέθηκαν το 1997 από τη Βαυαρική Agios Thomas, Monaho.jpgΑστυνομία, κρυμμένες ανάμεσα σε τοίχους και κάτω από τα πατώματα δύο διαμερισμάτων του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν στο Μόναχο, εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη το Επαρχιακό Δικαστήριο του Μονάχου.

Οι αρχαιότητες αφορούν θρησκευτικές εικόνες, τμήματα μωσαϊκών και τεμάχια βυζαντινών τοιχογραφιών μεγάλης ιστορικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής αξίας. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, με την απόφαση του αυτή, το Δικαστήριο έθεσε τέρμα σε μια δύσκολη και σκληρή δικαστική διαμάχη έξι ετών, διατάσσοντας την επιστροφή των πολιτιστικών μας θησαυρών.

http://www.cna.org.cy/website/announcedisplay2.asp?id=4

000 PHILELEFTHEROS 26.9.10.jpg 

 Για το ίδιο θέμα: http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=28340

000 simerini 27092010, sel.6.jpg000 Phileleftheros 28.9.10.jpg000 CYPRUS WEEKLY 1.10.10 p12.jpg

000 CYPRUS WEEKLY 1.10.10 p.13.jpg