Έκθεση για τα 50 χρόνια Εικαστικής Δημιουργίας - Συμμετοχή της Πινακοθήκης του Ιδρύματος με έργα από τη συλλογή της.

Έκθεση για τα τελευταία 50 χρόνια Εικαστικής Δημιουργίας στην Κύπρο - Συμμετοχή της Πινακοθήκης του Ιδρύματος με δεκαέξι έργα από τη συλλογή της.

Πρόκειται για μεγάλη, παγκύπρια έκθεση του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ.) που είναι αφιερωμένη στα 50χρονα τηςPM403.JPG Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρίζεται σε δύο μέρη και παρουσιάζεται σε δύο ξεχωριστούς εκθεσιακούς χώρους. Η πρώτη ενότητα με τίτλο "Κύπρος 1950-1973" διοργανώνεται στην Αίθουσα Καστελλιώτισσα στη Λευκωσία 8-30 Οκτωβρίου 2010 και θα εγκαινιασθεί από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Ανδρέα Δημητρίου. Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο "1974- Ορόσημο στην πολιτική και στην τέχνη" και διοργανώνεται στην Πύλη της Αμμοχώστου στη Λευκωσία (6-30 Οκτωβρίου 2010). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Μαρίνα Σχίζα με βοηθό την Αργυρώ Τουμάζου.

Η Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ συμμετέχει στην ενότητα «1950-1973»  που θα εκτεθεί στην Αίθουσα Καστελιώτισσα, με τα ακόλουθα έργα: (Π.ΙΑΜ 397) Ιμπρεσσιονιστικό, ελαιογραφία σε καμβά, 1960, Β. Γαβριηλίδου - Χατζηδά, (Π.ΙΑΜ 367) Η κοπέλα με τα γκρίζα, ακρυλογραφία σε μαζωνίτη,1956, Γ. Μαυροΐδης, (Π.ΙΑΜ 403) Πανώ με θέμα τη βιομηχανία και άλλα, ελαιογραφία σε καμβά, 1960-1965, Σ. Βότσης, (Π.ΙΑΜ 396) Ακτή της Κερύνειας, ελαιογραφία σε καμβά, 1960, J. Corbidge, (Π.ΙΑΜ 424) Φυλακισμένα μνήματα, ακρυλογραφία σε ξύλο,13.1.1958, Γ. Πολ. Γεωργίου, (Π.ΙΑΜ425) Σκηνές από τον αγώνα 1955-1959ακρυλογραφία σε ξύλο,  1959, Γ. Πολ. Γεωργίου, PM858.JPG(Π.ΙΑΜ 491) Πολούτουρκαακρυλογραφία σε ξύλο, 1962, Ξ. Χατζησωτηρίου, (Π.ΙΑΜ 361) Αισθησιακό, ελαιογραφία σε ξύλο, 1969, Ν. Κουρούσιης, (Π.ΙΑΜ 634) Βρετανικό λιοντάρι και Ε.Ο.Κ.Α, ελαιογραφία σε καμβά, Α. Σεβεριάδου, (Π.ΙΑΜ473) Οι Λεύκες της Λαπήθου, ελαιογραφία σε καμβά , 1934, Α. Διαμαντής.

 Στην ενότητα «1974 - Ορόσημο στην πολιτική και στην τέχνη» που θα εκτεθεί στην αίθουσα Πύλη Αμμοχώστου, η Η Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ συμμετέχει με τα ακόλουθα έργα: (Π.ΙΑΜ 435) Σπασμένο παράθυρο το 74’, ελαιογραφία σε καμβά, 1975, Α. Λαδόμματος, (Π..ΙΑΜ451)   Κανένας για να τους βοηθήσει, ελαιογραφία σε καμβά,1975, Χαρ. Δίκαιος, (Π.ΙΑΜ 458) Προσμονήελαιογραφία σε καμβά, Γ. Κοτσώνης, (Π.ΙΑΜ 478) Πανό – Διαδήλωση, ελαιογραφία σε καμβά,1975, Α. Χαραλαμπίδης, (Π.ΙΑΜ 858) Το πουκάμισο του αγωνιστήορείχαλκος, Δ. Κωνσταντίνου (1925-2010), (Π.ΙΑΜ 859) Το φουστάνιορείχαλκος, Δ. Κωνσταντίνου (1925-2010).

  

 

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια της έκθεσης του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου «1974-Ορόσημο στην πολιτική και στην τέχνη» 06/10/2010


Η πρόσκληση να εγκαινιάσω την έκθεση «1974 - Ορόσημο στην πολιτική και στην τέχνη», που διοργανώνει το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών, αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα. Η έκθεση εντάσσεται στη σειρά των εκδηλώσεων για τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τέχνες, και ο πολιτισμός ευρύτερα, αποτελούν μια από τις σημαντικότερες συνιστώσες των εκδηλώσεων αυτών. Η τέχνη και τα επιτεύγματά της, σε κάθε τους έκφανση, είναι η απεικόνιση της ψυχικής υπόστασης του κάθε λαού και το αποτελεσματικότερο μέσο ενσάρκωσης της ύπαρξής του. Και ο κυπριακός λαός πάντοτε κατέφευγε στην τέχνη για να εκφράσει τη λύπη, τον πόνο ή τη χαρά του.

Η έκθεση «1974 - Ορόσημο στην πολιτική και στην τέχνη» παρουσιάζει την εικαστική δημιουργία που είχε ως άξονα την προβληματική για τα τραγικά γεγονότα του 1974. Έργα της τότε εποχής, αλλά και σύγχρονα καλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο οι Κύπριοι καλλιτέχνες αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τα γεγονότα του 1974, με όλες τις παραμέτρους και πτυχές που δημιουργούνται. Ο Ιούλιος του 1974, με το προδοτικό πραξικόπημα και την βάρβαρη τουρκική εισβολή, αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Κύπρου αλλά και στην πορεία της σύγχρονης τέχνης της Κύπρου. Η εικαστική δημιουργία της τότε περιόδου, που απεικονίζει την οδύνη του λαού μας και τα ερωτηματικά του, είναι πλούσια τόσο σε όγκο όσο και σε ποιότητα. Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση ζωντανεύουν στη μνήμη μας την τραγωδία που έζησε ο τόπος μας εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Γεγονότα σταθμοί αντικατοπτρίζονται μέσα από τα έργα τέχνης, που μετατρέπονται έτσι σε αδιάψευστα τεκμήρια της εποχής.

Η θεώρηση αυτή καθιστά κατανοητή την ιδιαίτερη ευαισθησία που τρέφουμε, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση, για τον πολιτισμό. Για την Κυβέρνηση μας ο πολιτισμός είναι προτεραιότητα. Είναι στη διακριτή φιλοσοφία αυτής της Κυβέρνησης η ιδιαίτερη έγνοια για την πνευματική καλλιέργεια ως απαραίτητο κοινωνικό αγαθό για το σύνολο των πολιτών, για τον απλό άνθρωπο. Αποτελεί προτεραιότητα γιατί πιστεύουμε ότι η κυπριακή κοινωνία έχει ανάγκη, ίσως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, τη συνεχή αναβάθμιση και ανάπτυξη των αξιών και αρχών που δίνουν περιεχόμενο, όραμα και προοπτική στο λαό μας. Οι αρχές και οι αξίες εξοπλίζουν το λαό με δυνάμεις στον αγώνα για ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Όραμά μας η δημιουργία μιας κοινωνίας στην οποία θα κυριαρχούν πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, η αξιοπρέπεια των ανθρώπων και η απελευθέρωση των πνευματικών τους δυνατοτήτων.

Με πολύ συγκεκριμένες ενέργειες, με όραμα και στοχοπροσήλωση εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Στον τομέα του πολιτισμού σημαντική εξέλιξη ήταν η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού. Η λειτουργία της πιστεύουμε ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στη στρατηγικό σχεδιασμό και ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας στον τόπο μας. Σημαντικά έργα, επίσης, ήταν η προώθηση της υλοποίησης της δημιουργίας Πολιτιστικού Χωριού στη Λέμπα, των διαδικασιών για τη λειτουργία Προγράμματος Μουσικής Ανάπτυξης Νέων Ταλέντων και η δημιουργία Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους στη Λάρνακα καθώς και Μουσείου Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης. Επιπρόσθετα, έχει εγκριθεί το Αναθεωρημένο Σχέδιο Στήριξης των Τοπικών Αρχών για τη Δημιουργία Έργων Πολιτιστικής Υποδομής. Επίσης, έχει εγκριθεί το νέο σχέδιο επιχορήγησης εκδόσεων, ο νόμος για τα Μουσεία, ενώ αναθεωρήθηκε η νομοθεσία που αφορά στον εμπλουτισμό των δημοσίων κτιρίων με έργα Τέχνης. Αυτά αποτελούν μόνο μικρό δείγμα της συνολικής προσπάθειας που η κυβέρνηση καταβάλλει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του πολιτισμού.

Αγαπητοί φίλοι,

Μέσα από τα πενήντα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κυπριακή τέχνη διάνυσε με επιτυχία το δύσκολο δρόμο προς τη διεθνή καταξίωση. Από το 1960 κυρίως μέχρι σήμερα η κυπριακή τέχνη όρθωσε το ανάστημά της διεκδικώντας με αυτοπεποίθηση το δικό της ρόλο στο παγκόσμιο εικαστικό στερέωμα. Συμμετέχοντας σε διοργανώσεις παγκόσμιου κύρους, οι καλλιτέχνες μας παρακολουθούν το διεθνές εικαστικό γίγνεσθαι μεταπλάθοντας δημιουργικά τα ερεθίσματα που προσλαμβάνουν, χωρίς όμως να χάσουν την ιδιοπροσωπία που χαρακτηρίζει το λαό μας. Με τον τρόπο αυτό η τέχνη γίνεται ο καλύτερος πρεσβευτής της μικρής μας πατρίδας, διάσταση την οποία δεν αγνοεί η Κυβέρνηση. Η πολιτιστική διπλωματία έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει στη σύγχρονη εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό και στον αγώνα που διεξάγουμε.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, πιστεύω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, στην πεντηκοστή επέτειο της γέννησής της, δικαιούται να αντικρίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Η ανάπτυξη της τέχνης και του πολιτισμού εμπεδώνουν εκείνες τις αρχές και αξίες που αποτελούν τα αντισώματα που μας προστατεύουν από την υποκουλτούρα και ατσαλώνουν τη θέλησή μας για συνέχιση του αγώνα για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή.

Με αυτές τις σκέψεις, εγκαινιάζω την έκθεση «1974 - Ορόσημο στην πολιτική και στην τέχνη» και συγχαίρω θερμά όλους τους συντελεστές που συνέδραμαν στην πραγματοποίησή της. Ειδικά συγχαίρω το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών το οποίο με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει αποδεικνύει ότι δίκαια αναδείχθηκε στον κοινωνικό εταίρο του κράτους σε θέματα πολιτικής για τις εικαστικές τέχνες.

http://www.presidency.gov.cy/Presidency/Presidency.nsf/All/C9E9D8917929B6ABC22577B5001C0CBF?OpenDocument

00n POLITIS 3.10.10 p.67.jpg

00n POLITIS 3.10.10 p.68.jpg