Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 18 ΜΑΪΟΥ 2011

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 18 ΜΑΪΟΥ 2011  - Έκθεση Έργων Μαθητών Δημοτικής Εκπαίδευσης «Ταξίδι στη Βυζαντινή Τέχνη»

 Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 - Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 1830 00P5170042 short.jpgστους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου. Θα παρουσιαστούν έργα των μαθητών που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στη βυζαντινή τέχνη». Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ με μεγάλη επιτυχία, αφού συμμετέχουν σε αυτό όλα τα δημοτικά σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας (τάξη Ε΄). 

Το Πρόγραμμα, που έχει ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών με το μουσειακό χώρο, την απόκτηση θετικών στάσεων απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά και, γενικά, την προώθηση της Μουσειακής Αγωγής σχεδιάστηκε και οργανώθηκε με βάση  τους στόχους του Αναλυτικού Προγράμματος, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, τους περιορισμούς και τις δυνατότητες του χώρου και του χρόνου.  Η εφαρμογή του στηρίζεται στη βιωματική μάθηση και τη διαθεματική προσέγγιση και επιτυγχάνεται μέσα από την παρατήρηση, την εξερεύνηση, την ανακάλυψη, και το θεατρικό παιγνίδι.  Από την πλούσια συλλογή εικόνων του Βυζαντινού Μουσείου, που χρονολογούνται από τον 9ο μέχρι και το 19ο αιώνα, καθώς επίσης από τα επαναπατρισμένα σπαράγματα της ψηφιδωτής παράστασης της αψίδας της Παναγίας Κανακαριάς (6ος αιώνας), επιλέγηκαν συγκεκριμένες θεματικές για τους σκοπούς του Προγράμματος.

00P5170045 short.jpg

~           Πρώτη θεματική είναι οι Έφιππες Μορφές και περιλαμβάνονται οι εικόνες του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Μάμα, και της Βαϊοφόρου.

~           Δεύτερη θεματική είναι τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς και είναι τα σπαράγματα από την ψηφιδωτή παράσταση του 6ου αιώνα της αψίδας της Παναγίας Κανακαριάς στην  κατεχόμενη Λυθράγκωμη και

~           Στην Τρίτη θεματική περιλαμβάνονται οι Εικόνες της Παναγίας σε θρόνο (Παναγία Κανακαριάς, Παναγία Αντιφωνητή)

Η Έκθεση παρουσιάζει τα έργα των μαθητών που συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ταξίδι στη Βυζαντινή Τέχνη». Σκοπός της Έκθεσης αυτής είναι η προβολή του επιτυχούς Εκπαιδευτικού Προγράμματος που δημιουργήθηκε χάρη στη στενή συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και με το Βυζαντινό Μουσείο. Έχοντας ως πηγή έμπνευσης την πλούσια συλλογή εικόνων  που βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο, τα παιδιά πειραματίστηκαν σε δικές τους δημιουργίες. Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος ήρθαν σε επαφή με το μουσειακό χώρο και τα εκθέματα, ερεύνησαν, συνεργάστηκαν, ενεργοποίησαν τις δημιουργικές και εκφραστικές τους ικανότητες και απόκτησαν χρήσιμες εμπειρίες και θετικές στάσεις απέναντι στην τέχνη και στον πολιτισμό. Παρατήρησαν τα έργα, σκέφτηκαν και συζήτησαν, τα ανέλυσαν και τα βίωσαν. Οι μικροί δημιουργοί, μέσα από την προσωπική τους ματιά έπαιξαν με τα χρώματα, βυθίστηκαν μέσα στις αποχρώσεις, αφέθηκαν στη μαγεία διαφόρων υλικών και δημιούργησαν  … απεικόνισαν έφιππους Άγιους, ζωντάνεψαν εικόνες και ψηφιδωτά αναπαράστησαν την ιστορία, το μύθο, την παράδοση. 00P5170043 short.jpg

Παράλληλα με την πιο πάνω Έκθεση φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου και αναδρομική έκθεση με έργα που δημιούργησαν μαθητές από το 1969 και που τώρα φυλάσσονται στο Αρχείο Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου Λευκωσίας.   Στο Αρχείο συγκεντρώνονται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς μερικά από τα καλύτερα έργα μαθητών από όλη την Κύπρο. Τα έργα δημιουργήθηκαν από τους μαθητές στο μάθημα της τέχνης από την Α΄ τάξη ως την Στ΄ τάξη του Δημοτικού, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους. Τα παιδιά δημιουργούν έργα με θέματα που έχουν σχέση με την οικογένεια, το περιβάλλον, την πατρίδα, την εκκλησία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Στην Έκθεση παρουσιάζονται μερικά έργα εμπνευσμένα από τα Πάθη του Χριστού, τα μυστήρια της Εκκλησίας, τους λατρευτικούς μας ναούς, τις κατεχόμενες εκκλησίες μας.

Η Έκθεση αυτή εγκαινιάζεται στις 18 Μαΐου 2011, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, και αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον των Μουσείων για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και το άνοιγμα τους προς τους επισκέπτες νεαρής ηλικίας. Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας η συνεργασία αυτή με το Βυζαντινό Μουσείο, συνδέεται με τους γενικότερους σκοπούς της μουσειοπαιδαγωγικής, που αφορά την εκπαίδευση στην αισθητική καλλιέργεια και ευαισθητοποίηση των παιδιών.  Οι δύο φορείς ευελπιστούν ότι η Έκθεση αυτή θα καταστεί θεσμός και θα παρουσιάζονται κάθε χρόνο τα έργα των μαθητών που συμμετέχουν  στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι, η Έκθεση αυτή να αποτελέσει την αφετηρία για την διοργάνωση και άλλων εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εικαστικών δραστηριοτήτων αναβαθμίζοντας το Αρχείο σε Μουσείο με γνώμονα την αισθητική παιδεία, προς όφελος των παιδιών μέσα από διαδικασίες μελέτης, εκπαίδευσης και επικοινωνίας.   

(από το Δελτίο Τύπου της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, 18.5.2011) 

 
Επιμέλεια έκθεσης: 
Τερέζα Λαμπριανού, Επιθεωρήτρια Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης
Δρ Ιωάννης Ηλιάδης, Διευθυντής Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.
Έφη Ιωακείμ και Χριστιάνα Ματσουκάρη (Σύμβουλοι εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης)
 
Βυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (1ος Όροφος), Πλατεία Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, Λευκωσία
Ωράριο επισκέψεων: Δευτέρα-Παρασκευή  09.00-13.00, 14.00-16.30
(Μετά από αίτημα των Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης η έκθεση παρατάθηκε έως 14 Ιουνίου 2011).
000 Phileleftheros 18 Maiou 2011, s.32.jpg