Δωρεά πινάκων του σύγχρονου Κύπριου καλλιτέχνη Πέτρου Πέτρου

Δωρεά πινάκων του σύγχρονου Κύπριου καλλιτέχνη Πέτρου Πέτρου

Ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης Πέτρος Πέτρου δώρησε στις 9  Σεπτεμβρίου 2011 τέσσερις πίνακες από την καλλιτεχνική του παραγωγή στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ για να αποτελέσουν τμήμα της Συλλογής της Σύγχρονης Κυπριακής ζωγραφικής της Πινακοθήκης.

Πρόκειται για ελαιογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν από τον ίδιο το 2010 και αφορούν τέσσερα κυπριακά τοπία: Φλάσου – Άγιος Δημητριανός (70 Χ 50 εκ.), Εκκλησία Τιμίου Σταυρού – Κουκά Πιτσιλιάς (70 Χ 50 εκ.), Χοιροκοιτία (70 Χ 50 εκ.) και Λυθροδόντας (70 Χ 50 εκ.).

Η δωρεά έργων από τους ίδιους τους καλλιτέχνες θεωρείται ένδειξη εκτίμησης της πολιτιστικής προσφοράς της Πινακοθήκης του Ιδρύματος στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας. Η χειρονομία του Πέτρου αναμένεται ακολουθηθεί και από άλλους καλλιτέχνες. Στην Πινακοθήκη εκτίθενται ήδη έργα των ζωγράφων Βότση και Χατζηϊωσήφ που δωρήθηκαν από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

0000000000000000000  Kouka.jpgΒιογραφικό:

Ο Πέτρος Πέτρου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1948. Πήγε στην Αγγλία για σπουδές το 1963 και επέστρεψε το 1969 με δίπλωμα στην Ηλεκτρολογία. Εργάστηκε στα μεταλλεία του Ξερού σαν ηλεκτρονικός για 4 χρόνια και μετά υπηρέτησε στην Τεχνική Εκπαίδευση, για 37 χρόνια, σαν εκπαιδευτικός και σαν Βοηθός Διευθυντής.

Καλλιτεχνικές αναζητήσεις - Ο Πέτρου είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος: Με τον ερχομό του στην Κύπρο ξεκίνησε την εικαστική του αναζήτηση σχεδιάζοντας τοπία της Κύπρου με πεννάκι. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη ζωγραφική με λαδομπογιές, διαλέγοντας για θέματα τοπία του τόπου του σε παραλίες, βουνά και πεδιάδες. Ζωγράφισε χωριά, εκκλησίες και μοναστήρια και αργότερα τοπία της Ελλάδας. Του άρεσε το καθαρό και διαυγές φως της Κύπρου και τα καθαρά και ζωηρά χρώματα. Ζωγράφισε σε ιμπρεσσιονιστικό στυλ. Ακολούθως προχώρησε στη ζωγραφική φρούτων, μπουκέτων και γυμνών.

Παρουσίασε συνολικά μέχρι το 2011, 17 ατομικές εκθέσεις, στη Λευκωσία (Σκαλί Αγλαντζιάς, Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Δημαρχείο Στροβόλου, Αίθουσα Αγίου Βασιλείου), Λάρνακα (Τεχνική Σχολή) και Δερύνεια (Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου).  Σ'αυτές περιλαμβάνονται και δυο ατομικές εκθέσεις γελοιογραφίας.

 Για το 2012 προγραμματίζει ατομική έκθεση στο Δημοτικό Μουσείο "Θάλασσα" στην Αγία Νάπα.