ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
- Categorized in: 2019
Υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄, το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, και το Πανεπιστήμιο "Νεάπολις" Πάφου διοργανώνουν το Σάββατο, 11 Μαΐου 2019 και ώρα 19:00 διάλεξη με θέμα: «Η Ελληνική χειρόγραφη Παράδοση. Παράγοντες και δυναμική στην ιστορική της πορεία» και ομιλητή τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου "Νεάπολις" Πάφου πρωτ. Κωνσταντίνο Ε. Κωστάκη.
H διάλεξη πραγματοποιείται στα πλαίσια της προώθησης του ειδικού Σεμιναρίου: «Στοιχεία Ελληνικής Παλαιογραφίας με ανάγνωση χειρογράφων», το οποίο από τον Σεπτέμβριο του Ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, θα πραγματοποιείται και στη Λευκωσία από το "St Neophytos Lab" Εργαστήριο Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Παλαιογραφίας και Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού του Πανεπιστημίου "Νεάπολις" Πάφου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.
Οι δραστηριότητες αυτές αποσκοπούν στη συνειδητοποίηση της περίοπτης θέσης που καταλαμβάνει η ελληνική χειρόγραφη παράδοση στο χώρο του παγκόσμιου πολιτισμού, αλλά και η ανεκτίμητη αξία της στο επίπεδο της υψηλής πνευματικής ποιότητας του Ελληνισμού.
Η αποτυπωμένη στα ελληνικά χειρόγραφα προχριστιανική και χριστιανική ελληνική σκέψη, ενωμένη με τη διαχρονική και οικουμενική ελληνική γλώσσα και συμβολισμένη με την πανάρχαια ελληνική γραφή, διαθέτει μία μεγάλης εμβέλειας πνευματική και πολιτιστική δυναμική. Η δυναμική αυτή μπορεί να αξιοποιείται σήμερα, εφόσον συνεχίζει να μας ωθεί σε μια αδιάκοπη παιδευτική καλλιέργεια, να μας παρακινεί στην επιλογή της πορείας της αυθεντικής χρήσης και ερμηνείας των αρχειακών πηγών και να ενεργεί μέσα μας τη συνειδητοποίηση της τεράστιας πολιτιστικής και ζωντανής πνευματικής αξίας που η ίδια περικλείει.
Με το προγραμματισμένο από τον Σεπτέμβριο ειδικό Σεμινάριο: «Στοιχεία Ελληνικής Παλαιογραφίας με ανάγνωση χειρογράφων» προσφέρεται η δυνατότητα προς όλους και ιδιαίτερα προς τους επιστήμονες, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές ή τους ενδιαφερόμενους μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές να προσεγγίσουν ειδικότερα βασικές πτυχές της επιστήμης της Παλαιογραφίας αλλά και επιπλέον να ασκηθούν στη μεθοδολογία ανάγνωσης των ελληνικών χειρογράφων. Η δυνατότητα αυτή για χρήση των ελληνικών χειρογράφων αλλά και για διείσδυση στο πνεύμα της υπόστασης και του περιεχομένου των προβάλλει σήμερα ως επιτακτική ανάγκη για ένα ουσιαστικά ιστορικό, θεολογικό και εκκλησιαστικό επιστημονικό λόγο, που θεμελιώνεται και τεκμηριώνεται στην αυθεντική και ιστορική πορεία του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού.
Ο πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Ε. Κωστάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1984) και την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου (1979). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο Ιστορικής Θεολογίας (1984-1986) και είναι κάτοχος πρώτου διδακτορικού τίτλου στο γνωστικό αντικείμενο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1995), καθώς και δεύτερου διδακτορικού τίτλου στο γνωστικό πεδίο της Ιστορίας της Ελληνικής Παιδείας από το ίδιο Πανεπιστήμιο (2009). Διαθέτει διδακτική ακαδημαϊκή εμπειρία, ως διδάξας επί τετραετία (2001-2005) στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως Επισκέπτης Καθηγητής στο University of Balamand St. John of Damascus Institute of Theology, ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Μ.Π.Θ.Σ. του Πανεπιστημίου “Νεάπολις” Πάφου (2013-2017), ως υπεύθυνος και εισηγητής Επιμορφωτικών Προγραμμάτων στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης (1995-1999) και τώρα ως Επίκουρος Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο "Νεάπολις" Πάφου.
Σάββατο, 11 Μαΐου 2019
ώρα 19:00
Αίθουσα Τελετών
Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄
Λευκωσία
Τηλ.: 22430008
www.amf.org.cy
Πολιτιστικό Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄
Σχεδιασμός και Φιλοξενία @ LogosNet