"ΚΥΠΡΟΣ Ένας Ευρωπαϊκός Πολιτισμός ΣΕ ΚΙΝ∆ΥΝΟ"

H φωτογραφική Έκθεση "ΚΥΠΡΟΣ Ένας Ευρωπαϊκός Πολιτισμός ΣΕ ΚΙΝ∆ΥΝΟ" ετοιμάστηκε από κοινού από την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο 2018 στο Κυπριακό Κοινοβούλιο με τον σκοπό να ταξιδέψει σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σε άλλες σημαντικές πόλεις ανά τον κόσμο.

Η Έκθεση οργανώθηκε με την ευκαιρία του Έτους Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς - 2018 και αναδεικνύει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολιστικη κληρονομιά της Κύπρου στις Κατεχόμενες περιοχές του νησιού.

Χωρίζεται στις εξής ενότητες: 1 Την καταγραφή λεηλατημένων μνημείων των θρησκευτικών κοινοτήτων της Κύπρου (Ορθοδόξων, Αρμενίων, Μαρωνιτών, Εβραίων, Ρωμαιοκαθολικών, Προτεσταντών). 2 Το ζήτημα καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και της αρχαιοκαπηλίας. 3 Η περίπτωση της αλλότριας χρήσης των θρησκευτικών μνημείων από το κατοχικό καθεστώς. 4 Τις προσπάθειες επαναπατρισμού και συντήρησης έργων τέχνης και ανακαίνισης μνημείων.