«Διδάσκοντας την τέχνη: η ιστορία της Α.Σ.Κ.Τ μέσα από το έργο των δασκάλων της (1840-1974)"
- Categorized in: 2004, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Διδάσκοντας την τέχνη: η ιστορία της Α.Σ.Κ.Τ μέσα από το έργο των δασκάλων της (1840-1974)"
Στο "εργοστάσιο" της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) εγκαινιάστηκε την 28η Ιουλίου 2004 η έκθεση «Διδάσκοντας την τέχνη: η ιστορία της Α.Σ.Κ.Τ μέσα από το έργο των δασκάλων της (1840-1974)» που θα διαρκέσει μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2004. Στην έκθεση αυτή φιλοξενείται μια αναδρομική παρουσίαση του έργου των καλλιτεχνών που δίδαξαν στην ΑΣΚΤ από το έτος της ίδρυσής της, στα χρόνια του Όθωνα, ως τα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Στόχος της έκθεσης είναι η ανασυγκρότηση της ιστορίας του πρώτου εκπαιδευτικού καλλιτεχνικού θεσμού του νεοελληνικού κράτους παρουσιάζοντας το έργο των δασκάλων της Σχολής. Στην έκθεση απηχούνται από τη μια, όψεις της ίδιας της πορείας της νεοελληνικής τέχνης κι από την άλλη παρουσιάζονται ζητήματα που αφορούν στην εκπαιδευτική αλλά και τη θεσμική εμπλοκή των καλλιτεχνών. Η οπτική που υιοθετεί η έκθεση διαμορφώνεται ακριβώς από αυτό το διπλό άξονα.
Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με έργα που σπάνια -ή και ουδέποτε στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί στο κοινό διαμορφώνοντας μια συνολικότερη και ίσως "αναπάντεχη" άποψη τόσο για το έργο, όσων δίδαξαν στην Σχολή, όσο και για τις ιδιαιτερότητες της θεσμικής καλλιτεχνικής εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το χρονικό της εύρος καλύπτει την περίοδο που ξεκινά με τις πρώτες απόπειρες δημιουργίας μιας καλλιτεχνικής κίνησης στη νεόσύστατη ελληνική Πρωτεύουσα και καταλήγει στα χρόνια της μεταπολίτευσης, όταν η νεοελληνική τέχνη επιχειρεί πλέον να πραγματοποιήσει ένα συστηματικότερο διάλογο με τα διεθνή καλλιτεχνικά ρεύματα.
Στην έκθεση αυτή που οργανώθηκε με βάση τα έργα τεσσάρων, κυρίως, συλλογών: της Εθνικής Πινακοθήκης (εδώ συμπεριλαμβάνεται η συλλογή του Ιδρύματος Ευριπίδη Κουτλίδη), της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, της συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα (που συγκροτεί το ομώνυμο μουσείο και στεγάζεται στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας) και της συλλογής της Πινακοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (που δεν είναι ακόμη προσβάσιμη στο κοινό και στεγάζεται στους χώρους της ΑΣΚΤ) καθώς επίσης και μικρός αριθμός έργων επιλεγμένων από ορισμένες άλλες συλλογές (συλλογή Γιάννη Παππά, συλλογή Ιδρύματος Δημητρίου Καλαμάρα, συλλογή Πάνου Γραμματόπουλου, συλλογή Alphabank).
Μοναδική συμμετοχή από την Κύπρο στην έκθεση αυτή είναι ο πίνακας «Αθηναίες στην Βρύση του Γάλλου ζωγράφου από τη Λυών, Pierre Bonirote που ανήκει στην Πινακοθήκη» του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄. Τον πίνακα συνόδευσε στην Αθήνα ο Επιμελητής των Συλλογών κ. Ιωάννης Ηλιάδης στις 26 Ιουλίου 2004 και παρευρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης που τέλεσε στις 28 Ιουλίου η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, κ. Μαριέτα Γιαννάκου.
Στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπ. Μακαρίου Γ΄ με έργα δυτικοευρωπαίων ζωγράφων (15ος-19ος αιώνας) εκτίθενται 17 έργα του Bonirote, αποτελώντας τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Γάλλου καλλιτέχνη στον ελληνικό χώρο.
Σε ιδιαίτερη ενότητα στην ίδια Πινακοθήκη παρουσιάζονται έργα Ελλαδιτών ζωγράφων που σκιαγραφούν την ιστορία της Νεοελληνικής ζωγραφικής και μαζί με εκείνα των Κυπρίων σύγχρονων ζωγράφων δίνουν το στίγμα μιας συνεχούς εικαστικής δημιουργίας από τη Πρωτοβυζαντινή εποχή (Βυζαντινό Μουσείο, στο ισόγειο του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄) μέχρι τις μέρες μας.
Πολιτιστικό Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄
Σχεδιασμός και Φιλοξενία @ LogosNet