ΑΘΩΣ - Η μοναστηριακή ζωή στο Άγιο Όρος

«ΑΘΩΣ: Η μοναστηριακή ζωή στο Άγιο Όρος»

Στη μεγάλη διεθνή έκθεση Βυζαντινής Τέχνης με θέμα το «ΑΘΩΣ: Η μοναστηριακή ζωή στο Άγιο Όρος» στο Μουσείο Τέχνης του Δήμου Ελσίνκι από 18 Αυγούστου 2006 – 21 Ιανουαρίου 2007, η Κύπρος συμμετέχει με τρεις μεταβυζαντινές εικόνες από το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄. Πρόκειται για τις εικόνες με τους Αγίους Αντώνιο και Ιωάννη τον Πρόδρομο και το τρίπτυχο με την Θεοτόκο Ρόδον το Αμάραντον, που έγιναν σε αγιορείτικα εργαστήρια κατά  το α΄ μισό του 18ου αιώνα. Οι εικόνες αυτές συνδέονται με τη δράση στην Κύπρο του αγιορείτη μοναχού Ματθαίου Κουτλουμουσιανού, το όνομα του οποίου αναφέρεται σε εικόνες και προσκυνητάρια τα έτη 1714, 1730 και 1735.

 Διαλέξεις για την Κύπρο - Σάββατο 19 Αυγούστου

Στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθέσεως για τη μοναστηριακή ζωή στο Άθω και γενικότερα στον πολιτιστικό πλούτο της Αθωνικής Πολιτείας, η Διεύθυνση του Μουσείου Τέχνης του Δήμου του Ελσίνκι σε συνεργασία με το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ διοργάνωσαν το Σάββατο 19 Αυγούστου 2006 στις 3μμ, στους χώρους του Μουσείου, δύο διαλέξεις για την καταστροφή των Χριστιανικών Μνημείων της Κύπρου στα κατεχόμενα. Η εκδήλωση η οποία χαρακτηρίστηκε ως μοναδική και ανεπανάληπτη ευκαιρία για προβολή της Κύπρου από Φινλανδικά Μουσεία, ήταν ιδιαίτερα σημαντική γιατί έγινε την χρονική περίοδο που η Φινλανδία προεδρεύει στην Ευρωπαική Ένωση.

Η πρώτη διάλεξη με τίτλο «Το Βυζαντινό Μουσείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου» θα δόθηκε από τον υπεύθυνο του Βυζαντινού Μουσείου κ. Ιωάννη Α. Ηλιάδη και ακολούθησε μια δεύτερη διάλεξη με τίτλο «Περιδιαβάζοντας τις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Κύπρου: η καταστροφή της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς και η λεηλασία της θρησκευτικής τέχνης» από τον Δρα Χαράλαμπο Γ. Χοτζάκογλου, καθηγητή στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα.

Οι διαλέξεις συνοδεύτηκαν προβολή φωτογραφιών με power point. Gia tous skopous tis ekdilwsis o k. Yiannakis Solwmou tou Grafeiou Typou kai pliroforiwn parahwrise plousio entypo yliko sta finlandika kai πεντάλεπτο φιλμάκι του pou provlithike πριν από τις ομιλίες.

Η πρέσβειρα της Κύπρου στη Φινλανδία κ. Λόρια Μαρκίδου προσφωνώντας την όλη εκδήλωση που τέλεσε υπό την αιγίδα της ανάφερε ανάμεσα σε άλλα και την προσωπική της εμπλοκή στον επαναπατρισμό το 1991 των τεσσάρων ψηφιδωτών της Παναγίας Κανακαριάς που βρέθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και για τα οποία δόθηκε μεγάλη νομική μάχη.

Εκτός από την πρέσβειρα της Κύπρου την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Έλληνας πρέσβης και εκπρόσωπος του πρέσβη της Ρωσίας, alloi diplwmates, εκπρόσωποι συνδέσμων φιλίας Κύπρου-Φινλανδίας και λειτουργοί του Δημοτικού Μουσείου Τέχνης του Ελσίνκι. Η αθρόα συμμετοχή του κοινού που γέμισε την αίθουσα εκδηλώσεων του City Art Museum του Ελσίνκι κατέδειξε τη μεγάλη επιτυχία των διαλέξεων. Το Φινλανδικό κοινό ταυτίστηκε με το ξεριζωμό και τη λεηλασία της Κύπρου έχοντας νωπές τις μνήμες από το χαμό της περιοχής της Καρελίας (πρώην ανατολικές περιοχές της Φινλανδίας) από τους Ρώσους με το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε οι Φινλανδοί δήλωσαν τον αποτροπιασμό τους για τη λεηλασία των κατεχομένων εκκλησιών της Κύπρου  


  • Εικ.1    Αγιος Αντώνιος (ΒΜ 00139), 18ος  αιώνας, από το ναό Αγίας Ζώνης, Αμμόχωστος.

          st-antony.jpg

  • Εικ.2    Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος (ΒΜ 00158), 18ος αιώνας.

         stjohn.jpg  

  • Εικ.3    Τρίπτυχο με τη Θεοτόκο Ρόδον το Αμάραντον (ΒΜ 00140), 18ος αιώνας, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

         triptych.jpg

  • Εικ.4    Δημοτικό Μουσείο Τέχνης, Ελσίνκι.

          helsinki-art.jpg

Helsinki City Art Museum 18 August 2006 – 21 January 2007