Η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
- Categorized in: 2006, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Καταναγκαστική φυγή-διωγμοί και προσφυγοποίηση στην Ευρώπη του 20ού αιώνα» στο κτίριο Kronprinzenpalais στην καρδιά του Βερολίνου, πραγματοποιήθηκε στις 26/10/2006 εκδήλωση με διαλέξεις με θέμα την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές και τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Κύπρου για διάσωση και επαναπατρισμό των θησαυρών αυτών. Η εκδήλωση, η οποία τέλεσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το πολιτιστικό γραφείο της Πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο, το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο πρέσβης της Κύπρου στο Βερολίνο, Λεωνίδας Σ. Μαρκίδης τονίζοντας μεταξύ άλλων τη σημασία διαφώτισης και του δυτικοευρωπαϊκού κοινού επί του θέματος.
Το λόγο πήρε η επιμελήτρια της έκθεσης δρ Doris M?ller-Toovey, η οποία υπογράμμισε τη σοβαρότητα και την αναγκαιότητα της πληροφόρησης των Ευρωπαίων πολιτών για τα συντελούμενα στην Κύπρο.
Η μία από τις δύο διαλέξεις της εκδήλωσης δόθηκε από τον επιμελητή του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', Ιωάννη Ηλιάδη, με θέμα «Το Βυζαντινό Μουσείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και οι προσπάθειές του για την προστασία της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου». Η δεύτερη διάλεξη με θέμα «Η καταστροφή της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Κύπρου: η μαρτυρία των μνημείων», δόθηκε από τον δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, βυζαντινολόγο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία που προέκυψαν από το ερευνητικό πρόγραμμα που διηύθυνε υπό την αιγίδα του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου καταγράφοντας και αποτυπώνοντας φωτογραφικά τα χριστιανικά μνημεία, ανεξαρτήτως δόγματος, στα κατεχόμενα εδάφη του νησιού. Οι δύο ομιλητές παρουσίασαν με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού χριστιανικά θρησκευτικά μνημεία στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 και στην παρούσα τους κατάσταση, καθώς και τις περιπτώσεις λεηλασίας και λαθρεμπορίου της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Με τη σύγκριση αυτή κατόρθωσαν να μεταδώσουν στο κοινό μια εικόνα του μεγέθους της καταστροφής που έχει υποστεί η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στις κατεχόμενες περιοχές, καθώς επίσης και τη μεγάλη και επιτακτική ανάγκη που υφίσταται για τη διάσωση και προστασία της, αλλά και την ανακαίνιση και επισκευή των μνημείων. Στην εκδήλωση παρέστησαν περίπου 100 άτομα, μεταξύ των οποίων μέλη του διπλωματικού προσωπικού της Ελληνικής και Κυπριακής Πρεσβείας, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, οι οποίοι στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ερωτήσεις στους ομιλητές και να ξεναγηθούν στον εκθεσιακό χώρο από την επιμελήτρια της έκθεσης δρα Doris M?ller-Toovey.
Την εκδήλωση έκλεισε η βουλευτής του Κοινοβουλίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Έρικα Στάινμπαχ (Erika Steinbach), πρόεδρος του γερμανικού Ιδρύματος Εκτοπισθέντων, η οποία παρίστατο και συγκλονισμένη ζήτησε το λόγο για να απευθύνει μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό, καθώς και για να εκφράσει την ελπίδα της, πως έστω και σήμερα θα πεισθούν οι υπαίτιοι των καταστροφών για να σταματήσει άμεσα η λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της κατεχόμενης Κύπρου και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανακαίνισης των χριστιανικών μνημείων, ώστε να αμβλυνθούν οι μνήμες του παρελθόντος. Ας σημειωθεί, πως στην έκθεση «Καταναγκαστική φυγή?διωγμοί και προσφυγοποίηση στην Ευρώπη του 20ού αιώνα», για την οποία κόπηκαν 16.000 εισιτήρια, παρουσιάσθηκαν, πέρα από το θέμα της προσφυγοποίησης του κυπριακού πληθυσμού, μεταξύ άλλων και η προσφυγοποίηση των Μικρασιατών και Ποντίων, καθώς και η Αρμενική Γενοκτονία.
ΕΤΟΣ 51ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ: 16914 Εφημερίδα Φιλελεύθερος - Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2006
Πολιτιστικό Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄
Σχεδιασμός και Φιλοξενία @ LogosNet